Merkez Bankası faiz oranlarını indirdi
Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan indirerek %8,50’ye indirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 9’dan yüzde 8,50’ye indirmeye karar verdi. Metinde, depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkisinin olmayacağı öngörüldüğü ifade edildi. 2023’ün ilk yarısında yaşanacak depremin etkilerinin yakından takip edileceği de vurgulandı.
Karar metninde, son dönemde ekonomik aktiviteye ilişkin verilerin tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleşmesine karşın, jeopolitik riskler ve faiz artışlarının etkisiyle gelişmiş ülke ekonomilerindeki durgunluk dalgalanmalarının devam ettiği belirtildi.
Metinde şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’nin geliştirdiği stratejik analiz araçları sayesinde başta temel gıda olmak üzere bazı sektörlerde arz kısıtlılığının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da, uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seyrini sürdürüyor. Yüksek küresel enflasyon, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir.Gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adımlarındaki ve bağlantılarındaki ayrışma, ülkeler ortasında farklılık gösteren ekonomik görünüme bağlı olarak devam etmektedir. finansal piyasalarda artan belirsizliklere merkez bankalarının geliştirdiği yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme çabalarının devam ettiği gözleniyor. faiz oranı artış döngüleri.
Yüzyılın felaketi öncesi öncü göstergeler, 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe göre daha canlı seyrettiğine ve büyüme trendinin yükselişe geçtiğine işaret ediyordu. Sarsıntının üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde fiyatlandırılıyor. Sarsıntının yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte, orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkisinin olmayacağı öngörülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin mevcut süreçlerin istikrarına beklentileri aşan güçlü katkısı yılın tüm aylarına yayılarak devam ediyor. Ayrıca, yurt içi tüketim talebi, yüksek elektrik fiyatları ve ana ihracat pazarlarındaki zayıf ekonomik aktivite, cari denge istikrarı üzerindeki riskleri canlı tutuyor. Mevcut süreçlerin sürdürülebilir seviyelerde istikrarı fiyat istikrarı açısından değerlidir. Kredilerin büyüme hızı ve ekonomik aktivite ile ulaşılan finansal kaynakların hedeflere uygun bir formda karşılanması yakından takip edilmektedir.
Kurul, 2023 Para Politikası ve Liraizasyon metninde de belirtildiği üzere nakit transfer mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liraizasyon hedefleri ile uyumlu hale getirecektir. Heyet, afetin etkilerini en aza indirmek ve gerekli dönüşümü desteklemek için uygun finansal koşulların oluşturulmasına öncelik verecektir.
2023 yılının ilk yarısında meydana gelecek depremin etkileri yakından takip edilecek.
Uygulanan bütüncül politikalar temelinde enflasyonun seviye ve gidişatında iyileşmeler görülmeye başlansa da, depremin neden olduğu arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir. Sanayi üretimindeki ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların desteklenmesi daha da değerli hale gelmiştir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinde 50 baz puan indirime gitme kararı almıştır. Konsey, iskonto sonrası bu ölçülü para politikası duruşunun, fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir. 2023 yılının ilk yarısında meydana gelecek depremin etkileri yakından takip edilecek.
TCMB, enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşılana kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir biçimde kurumsallaştırılması amacıyla Liraizasyon Stratejisini tüm unsurlarıyla uygulayacaktır. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, para ikamesi ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin devam etmesi ve finansman maliyetlerindeki kalıcı düşüş yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu yönde etkileyecektir. Böylece yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde sürdürülmesi için uygun bir zemin oluşturulmuş olacaktır. Konsey, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve bilgi odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.